Licząca ponad 20 tysięcy gatunków grupa owadów bez ustalonej rangi taksonomicznej wyodrębniona z nadrodziny Apoidea. Nieomal wszystkie pszczoły zarówno jako larwy, jak i jako owady dorosłe żywią się pokarmem roślinnym[1], przy czym źródłem białka jest zazwyczaj pyłek, a energii - nektar. Cechy morfologiczne wyróżniające pszczoły są trudnodostrzegalne na pierwszy rzut oka; są nimi: obecność rozgałęzionych włosków na ciele oraz powiększony, rozszerzony pierwszy człon stopy. Znaczenie biologiczne pszczół polega przede wszystkim na zapylaniu roślin podczas żerowania na nich.| [Data utworzenia: 02 czerwca 2020] |
Przypisy:
[1] Nieliczne gatunki pszczół żywią się padliną.
Powiązania 
Zobacz: Zdjęcia pszczół: [wszystko], [wybrane], przy pracy, trzemiele oraz inne galerie pszczelarskie: Będzie miodzio! i Królestwo pszczółki Mai.
Uzupełnienia: Pszczoła miodna (Apis mellifera), Trzmiel (Bombus)
Link zewn.: Wikipedia.