Indeks grzybów: igr15. Smardz jadalny (Morchella esculenta)
Rzadki gatunek grzybka wiosennego. Owocniki jadalne[1], barwy beżowej lub orchowej, osiągające 3-7 cm średnicy i 3-10 cm wysokości; powierzchnia nierówna z licznymi żeberkami i wnękami. Trzon barwy od białej przez kremową (kolor typowy) do żółtej, w środku pusty, osiągający długość 2-6 cm i średnicę 2 do 4 cm. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami na wysypiskach porośniętych zielenią oraz na nawożonych glebach. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Gatunek chroniony.
[Data utworzenia: 03 maja 2016]


igr15. Smardz jadalny (Morchella esculenta)

Przypisy:
[1] Surowe są dla człowieka szkodliwe, mogą być spożywane po ugotowaniu lub wysuszeniu.

Powiązania 


Zobacz: Wszystkie zdjęcia tej serii.
Link zewn.: Wikipedia.