Indeks botaniczny: iboC3. Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica)
Tropikalne drzewo pochodzące ze wsch. Afryki, dochodzące do 20 m wysokości, o parzysto-pierzastych liściach. Drzewo ma szerokie zastosowanie w praktyce:
  • owoce są jadalne na surowo, używane są też do wyrobu napojów chłodzących,
  • miąższ owoców jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej,
  • pulpa otrzymywana z owoców jest barwnikiem wykorzystywanym w warsztatach odzieżowych i jedwabniczych,
  • z nasion tamaryndowca wytwarzana jest biżuteria,
  • sproszkowane nasiona wykorzystuje się do usztywniania tkanin (jak np. krochmal),
  • olej z nasion stosuje się jako pokost oraz
  • z drewna wykonuje się posążki, meble i elementy wyposażenia wnętrz.

    [Data utworzenia: 07 stycznia 2025]


    Powiązania 

    Link zewn.: Wikipedia.